Info isten tudja

Isten tudja…

Isten tudja. Illusztráció: Horváth Zsófia
Isten tudja. Illusztráció: Horváth Zsófia
Az oldalról és az Isten tudja... projektről. Ezek vagyunk, így olvasson minket!

„A vallások, ha helyesen fogják fel saját elveiket és tanaikat,

arra a kérdésre próbálnak választ adni,

hogy mi az értelme, mi a célja az ember létének.”

(Szentágothai János)

Mindenkinek van valamilyen „kapcsolódása” a vallásokhoz. Mindenkinek van valamilyen képzete a vallásokról, azok tanításairól és tanítóiról. De vajon helyesek, helytállóak a képzeteink? És tényleg tudjuk-e, hogy a különböző vallások miképp is vélekednek bizonyos kérdésekről?

Ezen az oldalon annak járunk utána, hogy mely vallás, mit és hogyan gondol a mai kor emberét foglalkoztató kérdésekről. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a különböző tanításokban vannak-e közös motívumok, illetve, hogy miben különböznek egymástól. Azt akarjuk megtudni, hogy ezek a világnézetek, hitrendszerek, többszáz, vagy többezer éves tanítások vajon képesek-e válaszokat adni a mai kor emberének kérdéseire. A feltett kérdések nagyon szerteágazóak: ugyanúgy szólnak a vallásról, a tudományról, a társadalom alapkérdéseiről, mint a bűnről és a bűnhődésről, az emberi kapcsolatokról, az élet legismeretlenebb pillanatáról, a halálról és sok egyéb hétköznapi, vagy épp földöntúli dologról.

A kérdéseket a ma Magyarországon működő, a világon is elterjedt nagyobb vallások hiteles hazai tanítóinak, a vallási párbeszédben is jártas személyiségeknek tesszük fel. Figyelünk rá, hogy mind az öt, itthon jelentősebb mértékben jelen lévő vallás (buddhista, hindu/vaisnava, keresztény, muszlim, zsidó) ugyanakkora súllyal szerepeljen. Ahol módunk van rá, ott a különböző vallásokon belül több irányzat képviselőjét is megkérdezzük. Így kérdésenként váltakozik például, hogy a keresztény vallást az evangélikus, a görögkatolikus, a református, vagy épp a római katolikus irányzat képviseli. Ugyanígy – például – a buddhistákat is négy különböző irányzatot (théraváda, mahajána, vadzsrajána, zen) gyakorló tanító képviseli. Kérdéseinket legtöbbször egy, a 24.hu hírportálon megjelent hír kapcsán tesszük fel. A válaszok mindig a válaszadók vezetéknevének ábécé-sorrendjében kerülnek közlésre.

Az Isten tudja… projektről röviden

Az Isten tudja… projekt 2014-ben indult a 24.hu oldalon megjelenő cikkekkel, amelyből aztán cikksorozat lett, majd a Central Kiadó jóvoltából Isten tudja… – emberi kérdések vallási válaszok címmel, 54 írás kibővített tartalommal (életrajzok, név-, és tárgymutató) könyv formátumban is megjelent.

2018 tavaszára a teljes tartalom erre a weboldalra (www.istentudja.hu) költözött át és azóta ezen a – 24.hu aloldalaként működő – honlapon jelennek meg az új és újabb írások, különböző témákban. Mindezek mellett a projektben részt vevő vallási tanítók és a projekt vezető-szerkesztője rendszeresen tesznek eleget különböző meghívásoknak és tartanak vallásközi kerekasztal-beszélgetéseket, fesztiválokon, könyvtárakban, művelődési házakban, egyetemeken, főiskolákon, valamint középiskolákban, országszerte.

Ha szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, akkor azt megteheti az istentudja.hu@gmail.com e-mail címen.

Lehet, hogy az istentudja.hu megdönt néhány tabut, megrenget néhány személyes vagy kollektív meggyőződést. De ez nem baj, sőt. Sokan sokféleképpen gondolnak a vallásokra, a különböző tanításokra. Vannak, akik hisznek, vannak, akik nem. Akadnak, akik biztosak a saját spirituális igazságukban, és akadnak, akik tagadnak mindent, ami valamilyen módon is kapcsolódik a vallásokhoz. Vannak, akik úgy gondolják, hogy nekik nem lehet újat mondani és vannak, akik épp most teszik fel maguknak az élet kisebb és nagyobb kérdéseit. Ez az oldal mindenkinek szól.

A cikkek olvasásával, közelebb kerülhet azokhoz a tanításokhoz, amelyeket még nem ismer, illetve azokhoz, amelyeket már ismer, de lehet, hogy kicsit másképp, más környezetben hallotta, vagy másként raktározta el magában. Az Isten tudja… lehetőséget nyújt arra, hogy a hiteles tanítóktól kapott válaszok segítségével megismerhesse és megérthesse a különböző vallásokat, azok gondolkodásmódját, tanítóinak és rajtuk keresztül hívőinek/híveinek lelki irányultságát, mindezeket pedig összevetheti saját érzés-, és gondolatvilágával, akár hívője valamely vallásnak, akár nem.

Épp ezért azt javasoljuk, hogy a cikkek olvasásakor előbb ízlelgesse a felvetett témát, nézze meg, mit érez ön, amikor az adott kérdés elhangzik, amikor egy téma felmerül. Nézze meg, hogy milyen gondolatok indulnak útjukra. A válaszok olvasása előtt akár meg is tippelheti, hogy mely vallás képviselője mit fog mondani. Olvassa el újra a kérdést, majd ezután külön-külön a válaszokat, akár többször is, köztük gondolkodási időt hagyva, megint csak megfigyelve felmerülő érzéseket és gondolatokat. A válaszok között talál majd konkrétabbakat és kicsivel árnyaltabbakat is, néha pedig úgy érezheti majd, hogy a tanító kikerüli a válaszadást. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy olvassa el még legalább egyszer, vagy kétszer a választ, hátha mégis felfed valamit az a néhány sor.

Ha ezt az olvasási módot követi, akkor nem csak a vallások tanításainak szélesebb körű ismeretével, de saját lényének mélyebb megismerésével is gazdagabbá válhat.

Jó olvasást, izgalmas megismerést és megnyugtató megértést kíván:

Rába Géza (újságíró, az Isten tudja… projekt megálmodója, megalkotója és vezető-szerkesztője), 

valamint válaszadóinka projektben résztvevő vallási tanítók.

Isten tudja

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik