Válaszadóink életrajz

Fináli Gábor

rabbi
Fináli Gábor
Fináli Gábor

Székesfehérváron született 1977 végén, de Martonvásáron és főképp Budapesten nőtt fel. A rendszerváltáskor, 1990-ben, egy ortodox  zsidó iskolába ment tanulni. 1992-ben, nyolcadik osztály végén szüleivel kivándoroltak Izraelbe, de pár év múlva visszatértek Magyarországra. Ezután az Anna Frank Gimnáziumba járt és volt cserediák az Egyesült Államokban is, Seattle-ben.

Az érettségi után a Raj Tamás zsinagógájának Talmud Tórája, az ortodox iskola két éve, a kántor nagybátyja, a Bnei Akiva nevű ortodox zsidó ifjúsági szervezetben megtapasztaltak, az izraeli élmények, az Anna Frankos évek, a seattle-i chabad közösségben látottak együttes hatására 1996-ban rabbiképzős lett – először, de nem utoljára. Alig húsz évesen nehezen tudott a változó és mégis változatlanul stagnáló hitélet viszonyaival megbarátkozni.

Kilenc évig próbált valami mást tenni, de 2007-ben visszatért és egyből beledobták a mélyvízbe, delegálták egy emberhiánnyal küzdő körzetbe, Dél-Pestre. Az OR-ZSÉ-n 2017-ben végezett. Három éve vezeti az Ohél Ávráhám, azaz Ávráhám sátra zsinagógát a VI. kerületben, közel az Oktogonhoz. Nős, két gyermek édesapja. A Scheiber Sándor Gimnázium és Ált. iskola vallás/héber nyelv tanára, a Vallási Párbeszéd Társaság tagja, a Tikkun Olám Magyarország alapítvány kurátora, a Béjn Hájámim zenekar alapítója és frontembere, a Keresztény – Zsidó Társaság, valamint a MIJE tagja.

Fináli Gábor válaszai »

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik