Válaszadóink életrajz

Galgóczi István

muszlim tanító, arabista, politológus
Galgóczi István
Galgóczi István

1989. áprilisában vette fel az iszlám vallást, és még annak az évnek az őszén kiutazott  Kairóba, ahol a középiskolai érettségi után, az iszlám világ leghíresebb egyetemén az al-Azharon kezdte el az arab nyelvi és iszlám tanulmányait. Hosszú idő után ő volt az egyetem első magyar tanulója, de a sorban az első, aki nem diplomával érkezett. Mivel az egyetem nem fogadta el az érettségijét, de ez érthető, hiszen nem az egyiptomi oktatási rendszerben tanult, ezért két év után hazajött, és 2000-ben lediplomázott az ELTE BTK Arabisztika és Politikaelmélet szakain.

Rendszeresen tart előadásokat az arab és iszlám vallásról és világról, a gondolatait pedig különböző újságoknak írja le. Természetesen arab nyelvet is tanít, vagy magyart araboknak. Több egyetemen is megfordult már, utoljára az ELTE ÁJK-n tanított. A doktori témaválasztása a Muzulmán Testvérekről szól, melyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ír.

Három évet élt az iszlám világában, a következő országokban járt: Egyiptom (2év), Tunézia (8 hónap), Szudán, Törökország és Irán kétszer, Szíria, Szaúd-Arábia (Haddzs), Bosznia-Hercegovina, Kína, Kazahsztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán. 2014-ben végigment a selyemúton, az erről szóló könyve 2017-ben jelent meg.

2012-ben csatlakozott a VAPATA (Vallásközi Párbeszéd Társaság) munkájához. A gondolatait függetlenként fogalmazza meg. Nem híve annak, hogy Magyarországon a muszlim nők kendőt viselnek, a férfiak pedig  szakállt.

Galgóczi István válaszai »

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik